YouChoose gesprekskaarten

Het is best lastig om met je puber het gesprek aan te gaan. Jouw wereld ziet er namelijk een stuk anders uit dan die van hem of haar. En wat ze op school of met vrienden meemaken, dat vertellen ze niet allemaal. Laat staan wat er online gebeurt! Toch is het belangrijk om met je puber te blijven praten, te weten wat speelt en wat hij of zij belangrijk vindt. Zeker nu je kind zich zo aan het ontwikkelen is. Nee zeggen, weten wat je wil én prioriteiten stellen. Dat zijn moeilijke dingen voor een puber. Door het gesprek aan te gaan over leuke en lastige onderwerpen leer je jouw kind beter begrijpen. Je helpt je kind ook om zich tot een sterk en volwassen mens te ontwikkelen. Wij hebben YouChoose gesprekskaarten gemaakt om je te helpen bij die gesprekken met je kind. Er staan verschillende thema's op de gesprekskaarten. Van alcohol en drugs tot veiligheid op social media. De kaarten dagen jou en je kind uit om elkaar vragen te stellen over die thema’s. Soms met humor, soms serieus, maar uiteindelijk als doel om dieper in te gaan op moeilijk bespreekbare thema’s.

Lees eerst de spelregels en instructies voordat je begint

  1. Heb een open houding, ook al ben je het er niet mee eens. Direct afwijzen heeft geen zin. Jouw kind stelt zich dan niet meer open.
  2. Luister en probeer begrip te tonen. Vat samen wat je hebt gehoord en vraag door. Je hoeft niet te adviseren of te oordelen. Soms is luisteren en interesse tonen genoeg.
  3. Humor is altijd goed!
  4. Je mag absoluut grenzen stellen, maar trek geen muur op. Door te stellen dat iets echt niet mag of kan, durft jouw kind ook niet aan te kloppen als het toch gebeurt.
  5. Omdat je lastige onderwerpen bespreekt, is het belangrijk niet te stoppen bij die ene vraag op het kaartje. Vraag door, wees geïnteresseerd, en geef vervolg aan de antwoorden van je kind. Wees niet bang om de gevolgen van bepaalde acties te bespreken, maar blijf een open houding hebben.
  6. Het doel van de gesprekskaarten is om een gesprek te hebben met elkaar over lastige en leuke onderwerpen. Gebruik de kaarten vooral niet om jouw kind te ondervragen.

Bekijk ook de video over de gesprekskaartjes. Hierin leggen professionals van Brijder, GGD en KiKiD uit hoe je de gesprekskaartjes het beste kan gebruiken.

Hoe gebruik je de gesprekskaarten?

De kaarten kun je inzetten tijdens de afwas, een chill avondje op de bank of in de auto. Kortom, laagdrempelig en op een ontspannen moment. Speel niet het hele doosje in een keer uit. Pak iedere keer een paar kaarten. Start het gesprek altijd met een paar open vragen over onderwerpen die jouw kind interessant vindt. Let op! Deze vragen staan niet op de kaarten, die moet je zelf verzinnen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe is het bij de sportclub?
  • Welke serie raad jij aan?
  • Wat staat er bovenaan jouw wishlist (om samen te doen, om te kijken, om te kopen)?
  • Was er laatst iets in het nieuws waar je meer over wil weten?

Ga daarna over op de YouChoose gesprekskaarten. Er staan verschillende thema's op de gesprekskaarten. Van alcohol en drugs tot veiligheid op social media. Pak om de beurt een kaartje en stel om de beurt vragen aan elkaar. Je kan ook allebei dezelfde vraag beantwoorden. Merk je dat een thema nu heel erg speelt in het leven van jouw kind? Dan kunnen jullie er ook voor kiezen om bij dat thema te blijven.

Kom je er niet uit? Zoek hulp bij de YouChoose professionals

Vind je het heel lastig om met je kind in gesprek te gaan? Merk je tijdens een gesprek dat je kind in de problemen zit? Of maak je je zorgen, maar weet je niet hoe en bij wie je met je zorgen terecht kunt? Zoek dan hulp bij een van de YouChoose professionals. YouChoose professionals die je kunt benaderen zijn:

1.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Je kunt via een online contactformulier of telefonisch contact opnemen met het CJG. Het CJG Haarlemmermeer is de plek waar ouders, kinderen, jongeren en professionals dagelijks terecht kunnen met hun vragen over opgroeien en opvoeden.

Contact CJG: www.cjghaarlemmermeer.nl/contact

2.

Jongerenwerkers van MeerWaarde

De jongerenwerkers zijn er voor alle jongeren in Haarlemmermeer. Je vindt ze op straat, op school of online voor al je vragen. Neem contact op met MeerWaarde via de website of via de verschillende Instagram accounts van de jongerenwerkers. Bijvoorbeeld:

@priya_meerwaarde

3.

De inloopmomenten van de PlusPunten van MeerWaarde

Bij de PlusPunten van MeerWaarde kun je terecht met al je vragen. Zoek online een locatie bij jou in de buurt.

PlusPunten MeerWaarde: www.meerwaarde.nl/pluspunten

4.

De hulplijn van Brijder

Brijder is er voor iedereen met een verslavingsprobleem. Brijder stemt behandeling af op wat jouw kind wil en kan.

Contact Brijder: www.brijder.nl/contact

5.

Het Trimbos-instituut

Op de website van het Trimbos-instituut vind je advies en tips op gebied van opvoeden. Bekijk filmpjes, doe quizjes of schrijf je in voor een workshop.

Trimbos-instituut: www.helderopvoeden.nl/pratenmetuwkind

Wat staat er op de gesprekskaarten?

1.

Startvraag en vervolgvraag

Zoals je kunt zien hebben de kaarten twee kanten. De kant met één vlammetje is de startvraag. Deze vraag is wat makkelijker, vaak nog onpersoonlijk en prikkelt om een gesprek te voeren. De kant met twee vlammetjes is de vervolgvraag. Deze vraag is iets moeilijker. Je gaat met deze kant wat dieper in op het onderwerp. Deze vraag is persoonlijker en misschien ook ongemakkelijk. Probeer van het gesprek géén vragenvuur te maken. Vind je het lastig? Lees dan de spelregels nog eens door.

2.

Thema's

Er staan verschillende thema's op de kaarten. Die thema's kun je herkennen aan de verschillende kleuren. Je kunt een random thema kiezen of een waarvan je weet dat het op dit moment speelt in het leven van jouw kind. Je kunt ook jouw kind een thema laten kiezen. Of pak van ieder thema één kaartje.

  • Alcohol en drugs: paars
  • Veilig op social media: lichtblauw
  • Seksualiteit: lichtgroen
  • Veiligheidsgevoel en veiligheid op straat: donkergroen
  • Criminaliteit en eerlijk geld verdienen: oranje
  • Cybercrime: donkerblauw
  • Bonuskaart: zwart
3.

YouChoose Challenges

YouChoose Challenges zijn bedoeld om wat humor in jullie gesprek te brengen. Je daagt elkaar uit om even buiten je comfortzone te treden. Dat helpt ook in de rest van het gesprek!

4.

QR-codes en meer informatie

Op sommige kaarten staan QR-codes. Scan de QR-code en je vindt meer informatie over het thema. Bijvoorbeeld over de effecten en risico's van alcohol, een quiz over criminaliteit en wat er gebeurt met een foto die je online plaatst.

5.

Leeftijden

Sommige kaarten zijn leeftijdsgebonden. De leeftijden per vraag vind je in het gekleurde vak. Maar uiteraard ken jij jouw kind het beste. Sommige kinderen houden zich op jonge leeftijd al bezig met bepaalde thema's. Dan is het juist goed om daar nu met je kind over te praten.

Heel veel plezier met de YouChoose gesprekskaarten!

Check de YouChoose website voor meer informatie over de campagne.

Wil je ons feedback geven?

We willen graag weten wat jouw ervaring is met de gesprekskaarten. Hoe gingen de gesprekken met jouw kind(eren)? Hebben de gesprekskaarten daarbij geholpen? Wat ging goed en wat ging minder goed? Of misschien heb je andere tips of opmerkingen. Dat kun je aan ons laten weten door deze vragenlijst in te vullen. Met jouw input kunnen we de gesprekskaarten verbeteren als dat nodig is. De vragenlijst invullen duurt maar 5 minuten. Jouw antwoorden worden vertrouwelijk en anoniem verwerkt.

Hoe zijn de gesprekskaarten tot stand gekomen?

Op basis van de beschikbare informatie en kennis van onderstaande experts en specialisten, hebben we de inhoud van deze gesprekskaarten zorgvuldig samengesteld.

Brijder: www.brijder.nl

Trimbos: www.trimbos.nl

Dealen met drugs: www.dealenmetdrugs.nl

MeerWaarde: www.meerwaarde.nl

Halt: www.halt.nl

DRUGSinfo: www.drugsinfo.nl

GGD Kennemerland: www.ggd.nl

Centrum voor Jeugd en Gezin Haarlemmermeer: www.cjghaarlemmermeer.nl